Ciastko magiczne
Tahini + daktyle + mleko sojowe -> czyli najlepsze połączenie smaków na świecie, ukryte w czekoladowym ciastku prosto z piekarnika
Porcje Czas przygotowania
1porcja 25-30minut
Czas oczekiwania
20minut
Porcje Czas przygotowania
1porcja 25-30minut
Czas oczekiwania
20minut
Składniki
Masa na ciastko
Polewa czekoladowa
Słodki krem karmelowy
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Daktyle zalewamy wrzątkiem (zostawiając dwie sztuki), wstawiamy na średni bądź mały ogień bez przykrycia i gotujemy do ich miękkości. Kolejno odlewamy większość (nie cały) płynu – będzie nam potem potrzebny. Do owoców zaś dodajemy mleko plus tahinę, blendujemy.
  2. W międzyczasie do małego rondelka wlewamy kolejne 50 ml napoju oraz 2/4 kostki czekolady. Pod przykryciem, na małym gazie, mieszając, tworzymy z tego jednolitą, gładką, dokładną polewę – dość rzadką, ja podczas ów procesu dolałam dla konsystencji prawie cały płyn spod daktyli!
  3. Kiedy gotują się zawartości obu garnuszków, my w miseczce, za pomocą łyżki dokładnie łączymy wszystkie elementy masy na ciasto, rozgniatając przy tym powstające grudki. Tutaj też przyda się małe „wsparcie” wodą spod suszonych owoców.
  4. Ostatnia z czynności to stworzenie lśniącej, jedwabistej pasty, w miarę rzadkiej, z musu kokosowego oraz wrzątku – takiej, jaką często spotkać możecie w innych moich przepisach. Następnie szykujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim wedle poniższej kolejności.
  5. Karmel daktylowy, masę na ciasto, 2 pozostałe kostki czekolady, resztę tahini, ciasto, daktyle, „suchy” mus kokosowy, ostatnią porcję ciasta, drugą (większą) część kremu daktylowego, pastę kokosową, całość natomiast zalewamy czekoladową polewą. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika, po tym czasie polecam jeszcze zostawić wypiek przy uchylonych drzwiczkach.
  6. Zajadamy koniecznie na gorąco, od razu, ulubioną łyżeczką prosto z naczynia – oglądając serial i delektując się smakiem „Magicznego ciastka”. Smacznego!! <3
Pozostałe informacje

Nie wiem, czy już to wspominałam, ale uwielbiam połączenie daktyli z tahiną. Drugim takim jest masło orzechowe oraz rodzynki. Nie przekonuje mnie natomiast mieszanka PB właśnie z daktylami, która jest chyba bardzo popularna. Lubię też dodawać figi: do sezamowej pasty i masła migdałowego. Nie bójcie się również łączyć musu kokosowego z dowolną pastą orzechową bądź czekoladową polewą – ja robię to bardzo często, a efekty są zaskakująco pyszne!

W dzisiejszym ciastku użyłam rzecz jasna naszego bohatera wpisu – sody oczyszczonej, dzięki czemu pięknie wyrosło ono nawet ponad żaroodporne naczynie. Ów danie jest natomiast przepysznym, w 100-procentach pełnowartościowym posiłkiem – dodatkowo zawiera sporo błonnika + składników mineralnych i witamin korzystnych dla organizmu. Białka dostarcza nam przede wszystkim mleko, sezamowa pasta oraz mąka z cieciorki, węglowodanów – ziemniaczana, daktyle, ksylitol, tłuszczy zaś – mus/mąka kokosowa, kakao, gorzka czekolada, jak również tahina.

Spójrzcie tutaj, gdzie mamy pełny rozkład całego makro: 😉

  • 1133 kalorie
  • 29,95 gram białka
  • 76,98 gram tłuszczy
  • 78,73 gram węglowodanów