Grubas czekoladowy ze słonecznikiem

Grubas czekoladowy ze słonecznikiem
Wydruk przepisu
Czekolada i słonecznik to naprawdę pyszne połączenie. Tutaj owe produkty występują kilkukrotnie: zarówno w cieście, jak i w nadzieniu.
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 20 minut
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 20 minut
Grubas czekoladowy ze słonecznikiem
Wydruk przepisu
Czekolada i słonecznik to naprawdę pyszne połączenie. Tutaj owe produkty występują kilkukrotnie: zarówno w cieście, jak i w nadzieniu.
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 20 minut
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 20 minut
Składniki
Porcje: porcja
Sposób przygotowania
  1. W miseczce łączymy ze sobą mleko sojowe, obie mąki, kakao, słonecznik, ziarna, ocet, sodę oraz odpowiednią ilość wody, dla zachowania konsystencji. Zostawiamy na kilka minut, aby ciasto "doszło", w międzyczasie zaś odmierzamy na talerzyku po odpowiedniej ilości każdego z kremów + szykujemy czekoladę.
  2. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżeczkę oleju, następnie zaś na nią wylewamy surową masę. Rozprowadzamy po powierzchni naczynia i smażymy - pod przykryciem - ok. 3 minut. Teraz jedną połowę zapełniamy (bliżej środka), kładąc obok siebie przygotowane wcześniej masła.
  3. Następnie przykrywamy je kostkami czekolady i polewamy pozostałą łyżeczką oleju słonecznikowego. Na to zakładamy drugą ze stron grubaska, dociskamy lekko, trzymamy jeszcze mniej więcej kolejne 3 minuty. Po tym czasie odwracamy, przyciskamy raz jeszcze, dosmażamy ostatnie 3-5 minut.
  4. Potem możemy na chwilę jeszcze wyłączyć gaz i zostawić grubaska, aby podziałało jeszcze na niego ciepło z patelni. Teraz wystarczy tylko przełożyć na ulubiony talerzyk i zajadać, póki jeszcze ciepłe, a środek płynny 😀 Smacznego!!
Pozostałe informacje

Spójrzcie tylko, jak wiele tłuszczy (tych zdrowych rzecz jasna) mamy w owym daniu. Na dodatek znowu zmieściłam się w niecałym 1000 kalorii! Wracając jednak do owych makroskładników, to je czerpiemy z bogactwa słonecznika pod różnymi postaciami, kakao, czekolady, oleju oraz ziaren. Białka dostarczają nam (oprócz wyżej wymienionych) również mleko sojowe i cieciorkowa mąka. Węglowodanów złożonych - skrobia ziemniaczana, prostych zaś - słodki, czekoladowy krem.

Specjalnie zaliczyłam to danie do kategorii wytrawnych, bowiem oprócz niego nie ma tutaj tak naprawdę nic, co dodawałoby słodyczy w takiej czystej postaci. Jednak dzięki rozpłynięciu się nadzienia i jego połączeniu z ciastem, smaki idealnie się komponują, grubasek nie jest ani za gorzki, ani zbytnio mdły. Nie polecałabym jednak go ani przed, ani po treningu: ze względu na zbytnią zawartość białek + tłuszczy. Spójrzcie, poniżej przedstawiłam pełen rozkład makroskładników dla całego posiłku:

  • 966 kalorii
  • 27,27 gram białka
  • 63,88 gram tłuszczy
  • 65,5 gram węglowodanów