Manna kremowa

Manna kremowa
Wydruk przepisu
Gęste mleczko kokosowe z drobną, pszenną kaszką, przerywane ziemnymi, sezamem oraz czekoladowym sosem
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 25 minut
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 25 minut
Manna kremowa
Wydruk przepisu
Gęste mleczko kokosowe z drobną, pszenną kaszką, przerywane ziemnymi, sezamem oraz czekoladowym sosem
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 25 minut
Porcje Czas przygotowania
1 porcja 25 minut
Składniki
Manna
Czekoladowa polewa
Porcje: porcja
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od zalania kaszki wrzątkiem. Gotujemy ją ok. 5-6 minut na małym ogniu (po pierwszym zabulgotaniu), mieszając oraz dolewając płynu, kiedy zajdzie taka potrzeba. Po tym czasie powinna mieć gęstą, dość zbitą konsystencję.
  2. Następnie dodajemy do niej kokosową śmietankę, na ogniu trzymamy ostatnie 2-3 minuty, już ciągle mieszając - aż całość będzie gorąca. W międzyczasie natomiast, w osobnym rondelku łączymy ze sobą składniki polewy wraz z odpowiednią ilością gorącej wody.
  3. Przez 4-5 minut podgrzewamy ją, ma stać się lśniąca, gładka, o średniej jak na polewę konsystencji - jednak bliżej tej gęściejszej. Teraz szykujemy wysoki, szklany słoik, na którego dno wykładamy 2-3 mniejsze łyżki gorącej jeszcze manny.
  4. Kolejno: masło orzechowe, orzeszki ziemne, 2-3 łyżki kaszki, tahina, sezam, kolejne 2-3 łyżki papki z rondelka, 2/3 polewy czekoladowej, którą przykrywamy pozostała manną. Polewamy resztą czekolady. Gotowe! Zajadamy pod kołderką, delektując się tłustością oraz kremowością przepysznej kaszki. Smacznego! 😀 😀
Pozostałe informacje

Wydaje mi się, iż patrząc na poniższy rozkład makroskładników, danie to z całą pewnością można zaliczyć to tych ketogenicznych. Ilość tłuszczy jest bowiem praktycznie 2x większa od porcji węglowodanów, co stanowi sporo ponad połowę mojego dziennego zapotrzebowania na nie! Jeśli jednak czytaliście uważnie cały ten wpis, z pewnością już się ich nie boicie, a wręcz przeciwnie - chcecie, aby w Waszej diecie każdego dnia znalazła się odpowiednia ilość ów makroskładnika. Tutaj tłuszczy dostarcza nam praktycznie wszystko: kakao, olej, obie pasty, sezam, ziemne, gęste mleczko - śmietanka. W "Mannie.." nie brakuje również białka - z orzechów oraz nasion, węglowodany natomiast znajdują się praktycznie tylko w kaszce i w kokosowym syropie.

Posiłek ten nie zawiera żadnych szkodliwych, sztucznych składników, jednak ma w sobie gluten. Podpowiedziałabym, że kaszkę zastąpić można np. płatkami jaglanymi, gryczanymi bądź ryżowymi. Owszem, można, jednak wtedy zdecydowanie danie zatraci swoją fantastyczną strukturę oraz smak. Dlatego - jeśli tylko nie chorujecie na celiakię - naprawdę polecam wykonać "Mannę kremową" w oryginale zwłaszcza, iż gluten tak naprawdę nie jest taki szkodliwy, jak zwykło się obecnie mówić.

  • 1060 kalorii
  • 29,1 gram białka
  • 84,03 gram tłuszczy
  • 48,53 gram węglowodanów